Sådan fjerner du pletter på din uldplaid

Hvis du har en uldplaid, vil du selvfølgelig gerne passe godt på den. Men der kan ske uheld, så din uldplaid får pletter. Er det tilfældet, skal pletterne behandles forskelligt. Beslutter du dig for at fjerne pletten selv, finder du her en guide, der kan hjælpe dig. 

Alkoholiske drikkevarer
Start med forsigtigt at duppe med en absorberede og fnugfri klud. Sørg for, at du fjerner så meget overskydende væske som muligt med kluden. Herefter skal du duppe området sparsomt med en blanding af varmt vand og sprit i forholdet 1:1.

Sort kaffe
Bland sprit og hvid eddike i forholdet 1:1. Herefter skal du lægge en fnugfri klud i blød i blandingen. Når du har gjort det, skal du tage kluden og let duppe området med pletten. Til sidst skal du bruge en absorberende klud, som du forsigtigt dupper pletten med. 

Blod
Fjern straks så meget som muligt af blodet med en fugtig svamp. Derefter skal du forsigtigt duppe området med ufortyndet hvid eddike efterfulgt af koldt vand.

Smør/fedt/saucer
Hvis der er dannet en fedtet plet fra smør, fedt eller sauce, er det vigtigt, at du først skraber overfladen af pletten med en ske eller en kniv for at fjerne overskydende fedtstof. Læg derefter en fnugfri klud i blød i en fedtfjerner eller i terpentin og dup forsigtigt området.

Chokolade/hvid kaffe/te

Dup forsigtigt rundt i kanten af pletten med en klud, der har været lagt i blød i terpentin. Efterfølgende skal du blot følge de samme instruktioner som for sort kaffe.

Æg/mælk
Dup forsigtigt med en fnugfri klud, der er gennemvædet med terpentin. Gentag derefter handlingen med en klud, som er dyppet i fortyndet hvid eddike.

Frugt/frugtjuice/rødvin
Dup straks pletten med en blanding af sprit og vand i forholdet 3:1.

Græs
Påfør sæbe meget forsigtigt på pletten. Du skal bruge en mild sæbe eller sæbespåner. Du kan også vælge at duppe pletten forsigtigt med en fnugfri klud, der er gennemvædet med sprit.

Blæk/kuglepen
Dup forsigtigt med en fnugfri klud, der er gennemvædet med terpentin. Gentag handlingen med en klud dyppet i fortyndet hvid eddike eller sprit.

Læbestift/makeup/skocreme
Gnid forsigtigt pletten med en fnugfri klud vædet i terpentin, pletrengøringsspray eller pletrengøringsvæske. Skyl efter med mildt sæbevand.