Uld og allergi

Der findes to former for overfølsomhed overfor uld, den ene er almindelig hudirritation som resultat af påvirkning af korte fibre, som kradser, fra de billigere uldtyper. Den anden er en reel allergisk reaktion, normalt overfor lanolin i ulden. 

Hudirritation kan reduceres eller helt undgås ved at vælge en uldtype med lange bløde fibre, som eksempelvis alpaca eller merino. 

Her har du to eksempler på uldplaider i merino og alpaca uld - klik på dem for at læse mere.

Nogle mennesker reagerer allergisk overfor uld eller nærmere bestemt - overfor lanolinen i ulden. Lanolin er et beskyttende, voksagtigt lag, der dækker hvert uldfiber fra får. Lanolin er et komplekst stof, som også anvendes i kosmetik og salver på grund af dets fugtgivende egenskaber.

Uldallergi er specifikt forbundet med lanolin fra får, selvom det er sandsynligt, at alle pattedyr i varierende omfang har deres egen version af en beskyttende voks på hårstrå. 

Som nævnt, så kan man opleve større eller mindre grad af fysisk hudirritation fra korte uldfibre. Korte, grove fibre vil være mere ru på huden og derved mere irriterende.

Man kan minimere- eller helt undgå hudirritation ved at undgå de billige uldkvaliteter, som ofte har de korte, grove fibre og istedet vælge de lidt dyrere uldtyper som især merino og alpaka, som alle er karakteriseret ved relativt lange og tynde fibre, se oversigten nedenfor. 

Uldtype: Dyr: Længde fiber: Tykkelse fiber:
Ren uld Får 40-75 mm. 11-24 mikron
Merino Får 100-120 mm.  20-22 mikron
Alpaka Alpaka 50-100 mm. 15-36 mikron
Casmere Ged 28-42 mm. 15-30 mikron


Da uld som materiale er meget varmt, så kan den isolerende effekt alene også godt forårsage hudirritation, især hvis der er direkte kontakt med huden. Så sørg for god ventilation, hvis du oplever den type problemer.