Sådan vedligeholder du din uldplaid

Hvis du har en uldplaid, er det vigtigt, at du passer godt på den. Ved den korrekte vedligeholdelse kan du nemlig få glæde af din uldplaid i mange år frem i tiden. At vedligeholde og pleje en uldplaid er slet ikke så svært, som du måske går og tror. Du kan nemt gøre det derhjemme. 

Herunder kan du læse nærmere om, hvordan du nemt vedligeholder din uldplaid. Vi har fundet de bedste tips og tricks til at holde din plaid lige så smuk, som den dag du købte den.

Tips til vask og tørring af din uldplaid
Når det kommer til vask og tørring af din uldplaid, er det vigtigt, at du starter med at kigge på vaskeanvisningerne. De forskellige typer af uld skal nemlig vaskes på forskellige måder.

Maskinvask
Maskinvask er ideelt til recycled (genanvendt) uld. Desuden er det sommetider muligt med lammeuld. Du skal være opmærksom på, at mange uldtyper ikke tåler vask i en vaskemaskine. Dette skyldes, da vask i en maskine kan forårsage krympning og tab af form.

Vasker du flere uldplaider på samme tid, skal du sørge for at adskille mørke og lyse farver og tilføje uldsæbe samt eventuelt skyllemiddel (valgfrit). Det skal du gøre i sæbeskuffen og ikke i selve tromlen. 

Hvis din vaskemaskine har en uldvask på under 30 grader, skal du vælge dette program. Har den ikke dette program, skal du køre et andet program på 30 grader eller mindre med den lavest mulige centrifugering. 

I tilfælde af at din uldplaid har en plet, så lad uldsæbe sidde på pletten i 10 minutter før vask. 

Håndvask
Håndvask er en fordel til lammeuld, og i nogle tilfælde er det også muligt til cashmere. Når du skal håndvaske uld, er det ret ligetil. For det meste skal du bare lade vand og sæbe klare arbejdet. 

Du skal starte med at fylde din håndvask eller dit badekar med lunkent vand. Det vil sige, at det skal være 30 grader eller mindre. Tilsæt herefter noget uldsæbe, som er et skånsomt vaskemiddel, der er specielt lavet til vask af uld og finvask. 

Bland sæben godt i vandet, inden du putter din uldplaid i det. Dyp din plaid ned i sæbevandet, og lad den derefter trække i mindst 10 minutter. Når der er gået 10 minutter, skal du roligt hvirvle plaiden rundt i vandet.

Er der steder, der kræver særlig opmærksomhed, kan du blidt gnide området med dine hænder. Du bør undgå at gnide stoffet mod hinanden. Det er vigtigt at undgå dette med uld, da det kan forårsage krympning m.m. Til sidst skal du fjerne plaiden fra vandet og skylle den to gange med rent vand.

Kemisk rensning
Kemisk rensning er godt til cashmere og andre typer af uld. Det vil altså sige, at du kan bruge kemisk rensning til alle dine uldplaider uanset uldtypen. Det er desuden den mest sikre måde at vedligeholde dine uldplaider på.

Tørring
Tørring af uld skal du især være påpasselig med. Det er forbudt at vride din uldplaid eller at hænge den til tørre. I stedet skal du forsigtigt trykke vandet ud af plaiden og lægge den til tørre på et fladt underlag.

For at fremskynde processen kan du lægge din uldplaid på rene tørre håndklæder og rulle den sammen for at presse det overskydende vand ud. Du bør desuden aldrig tørre din uldplaid i direkte sollys eller tæt på en varmekilde.

Andre tips til pleje og vedligeholdelse af din uldplaid
Udover at vaske og tørre dine uldplaider er der også andre måder, du kan passe optimalt på dem. 

Børstning
Er din plaid blevet fyldt med fnuller, er det en god idé at børste den i luvens retning. På den måde undgår du overskud af uld samt fnuller.

Udluftning
Den bedste måde til at fjerne diverse lugte på er ved at lægge din uldplaid udenfor, når vejret er fugtigt. Du kan også lægge din uldplaid ud i sne.

Frisk uldplaiden op
Uld er et naturligt åndbart materiale. Det betyder, at eventuel optaget fugt forsvinder af sig selv. Derfor kan du slippe afsted med at vaske din uldplaid mindre end andre plaider. Mindre vask forlænger materialets levetid og er bedre for planeten. Så inden du giver dig i kast med at vaske din uldplaid, er det en god idé at lægge den udenfor i et par timer for at friske den op.

Fjernelse af pletter
Du kan sagtens fjerne pletter fra din uldplaid, hvis du kommer til at spilde på den. Dog afhænger metoden af, hvad du har spildt på din plaid. Det kan du læse mere om i vores artikel ”Sådan fjerner du pletter på din uldplaid”.

Opbevaring af din uldplaid
Har du brug for at opbevare din uldplaid, fordi den skal pakkes væk i de varmere måneder eller lignende, kan du sagtens gøre det. 

Den bedste måde at opbevare din uldplaid på er ved at folde den sammen og lægge den i en lufttæt pose eller i en lufttæt beholder. Posen eller beholderen skal placeres et mørkt og tørt sted.

Hvis du synes, at du fortjener en lækker uldplaid, så gør dig selv en tjeneste at kigge nærmere på vores udvalg - herunder kan du se tre af vores mest populære uldplaider:

Det er vigtigt, at du renser din uldplaid, før du opbevarer den i en pose eller i en beholder. Dette er vigtigt på grund af, at du herved forhindrer møl, hvilket er særlig vigtigt for en casmereplaid. For at være helt sikker på at din uldplaid opbevares på en sikker måde, kan du altid putte nogle mølkugler i posen eller beholderen sammen med din plaid.